Stubbin möläytys Krimin menettämisestä sai nopeasti tukea ikivenäjäystävä Tuomiojalta. On lähes käsittämätöntä, että suomalaispoliitikot ovat jo luopumassa toivosta, kun vasta pari vuotta on kulunut Venäjän aseellisesta hyökkäyksestä Ukrainaan. Se, että Tuomioja on vauhdilla poistamassa pakotteita Venäjältä ei ole suuri yllätys, mutta Stubbin aivopieru oli sitä mitä suurimmassa määrin. Ikään kuin Stubb ei olisi jo ehtinyt tehdä tarpeeksi vahinkoa kokoomukselle, nyt menee myös Suomen vähäinenkin maine maailmalla.
On erittäin vaarallista todeta edes epäsuorasti, että Venäjällä olisi mitään laillista oikeutta Krimiin. Vielä vaarallisempaa on höpötellä pakotteiden purkamisesta ilman, että Minsk II sopimusta on toteutettu miltään osin. Jo viime vuoden heinäkuun alkuun mennessä oli laskettu, että Minsk II sopimuksen aikana oli tapettu yli tuhat ihmistä. Ukrainalaismedian ja Etyjin tarkkailijoiden mukaan venäläisten tukemien joukkojen tulitus Ukrainan joukkoja vastaan on lähes päivittäistä. Kun sopimuksen yhtenä tärkeänä ehtona oli itärajan luovuttaminen Ukrainan viranomaisten haltuun, sopimus ei ole ollut lähelläkään toteutumista. En itse ainakaan ole huomannut, että ulkomaalaiset joukot ja palkkasotilaat olisivat poistuneet Itä-Ukrainasta, saati että muut laittomat ryhmät olisi siellä riisuttu aseista, mikä oli Minsk II sopimuksen toinen keskeinen ehto.
Onkohan Stubb yhtään miettinyt sitä, että YK:n peruskirjan mukaan on Ukrainan osalta kyse Venäjän laittomasta miehityksestä ja tarkemmin sanottuna aseellisesta hyökkäyksestä Ukrainaan? Aseellinen hyökkäyshän on Venäjän toimesta jopa tunnustettu. Kun asiaa ei vielä ole YK:n elimissä ratkottu, Ukrainalla on milloin tahansa ehdoton oikeus aloittaa lailliset vastatoimet Venäjää vastaan. Jos YK tai EU eivät ratkaise asiaa Ukrainan eduksi, kysehän oli Venäjän laittomasta toiminnasta, Ukraina voi yrittää sitä itse.
Ukrainan sisäministeri Avakov on muutama päivä sitten kertonut että Ukraina saattaa armeijan, kansalliskaartin ja poliisijoukot kuntoon, minkä jälkeen he yrittävät palauttaa Krimin itselleen vaikka voimatoimin. Kun Ukraina havaitsee, että kukaan ei sitä auta, he voivat todella yrittää Krimin palautusta yksinkin, eikä heitä voi siitä moittia. Jos Venäjä tämän jälkeen alkaa sotavoimin moukaroida Ukrainaa, kaikkien maiden, myös Suomen, olisi autettava Ukrainaa, koska kyse on edelleen Venäjän laittomasta hyökkäyksestä. Ollaanko Suomessa varauduttu siihen, että Ukraina aloittaa lailliset sotatoimet Venäjää vastaan, kun se saa armeijansa varustettua? Aikooko Suomi auttaa Ukrainaa jollain lailla, jotta Ukrainan laillinen oikeus saadaan toteutettua?
Lähteet:
Finlex Valtiosopimukset, YK:n peruskirja
Iltalehti 10.03.2016, Tuomioja
Realclearworld 09.03.2016, Is Ukraines army ready for fight
MTV3 12.03.2015, Minskin sopimus
Europarl. europa.eu, Ukraine after Minsk
Osce.org, Ukraine
Ukrinform.net